Składniki:
3-4 marchewki
1,5 szklanki mąki (260 gramów)
4 jajka
1 szklanka oleju
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 gramów pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Orzechy pokrój na małe kawałki.
3. Nastaw piekarnik na 180°C.
4. Jajka razem z cukrem ucieraj mikserem przez
około 3 minuty.
5. Powoli dolewaj olej.
6. Mąkę wymieszaj z proszkiem sodą i solą i
stopniowo dodawaj do masy.
7. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Następnie
marchewki oraz orzechy i znów wymieszaj.
8. Formę (najlepiej tortownicę) wyłóż papierem
do pieczenia i wlej do niej ciasto.
9. Ciacho pieczemy 50-55 minut.
UWAGA! Ciasto powinno być gęste. Przyprawy dodawaj według
swojego uznania. Oprócz orzechów możesz też dodać inne bakalie.
uwielbiam ciasto marchewkowe :D tak samo jak chleb bananowy i murzynek :D
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis-na pewno skorzystam :D