SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy- szklanka rosołu/zupy mocy/wody
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula
- pół białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy, ostrej papryki/suszonych pomidorów z chili
- szczypta soli i pieprzu
- 2 cm imbiru
- 3 łyżki schłodzonego mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Marchew, cebulę oraz pora drobno kroimy i dusimy pod przykryciem na oleju kokosowym.
3. Warzywa dodajemy do ugotowanej soczewicy.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do reszty składników.
5. Doprawiamy przyprawami.
6. Dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy.
Najlepiej smakuje z kawałkami kurczaka, a dla tych co nie unikają glutenu z czosnkowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz