15 lut 2016

Zupa krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym.

Banalnie prosta zupa krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym. Pyszna, sycąca i szybka.

SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka rosołu/zupy mocy/wody
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula
- pół białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kurkumy, ostrej papryki/suszonych pomidorów z chili 
- szczypta soli i pieprzu
- 2 cm imbiru
- 3 łyżki schłodzonego mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Marchew, cebulę oraz pora drobno kroimy i dusimy pod przykryciem na oleju kokosowym.
3. Warzywa dodajemy do ugotowanej soczewicy.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do reszty składników.
5. Doprawiamy przyprawami.
6. Dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy.

Najlepiej smakuje z kawałkami kurczaka, a dla tych co nie unikają glutenu z czosnkowymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...