SKŁADNIKI:
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki mąki gryczanej,
- pół szklanki mąki ryżowej,
- 3 łyżki erytrytolu/miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w grube plastry.
2) Utrzyj jajka z miodem/erytrytolem. Ucieraj dokładnie i cierpliwie. W przypadku miodu dodajemy rozpuszczony i wystudzony.
3) Wymieszaj wszystkie suche składniki. UWAGA! Jeśli dodasz niepełne szklanki, ciasto będzie bardziej puszyste, jeśli dodasz pelne szklanki będzie bardziej sypkie, ale nie będzie się rozpadać.
4) Cały czas miksując jajka ze słodzidłem powoli dodawaj sypkie składniki. Ponownie ucieraj dokładnie i cierpliwie.
5) Przelej masę do tortownicy (średnica mojej to 21 centymetrów) i poukładaj na wierzchu plastry jabłek. Tylko pamiętaj! Układaj je tak od serca, blisko siebie.
6) Ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz