31 sty 2016

Słodka niedziela. Bezglutenowy murzynek z karobem.

Bezglutenowy, nie kruszący się, ale i nie mokry "murzynek" z karobem. Świetnie smakuje z domowymi powidłami śliwkowymi lub masłem orzechowym.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej/gryczanej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki oleju - najlepiej kokosowy,
- 1/4 szklanki słodzidła - najlepiej erytrytol,
- 2 łyżki karobu - gdy jest mniej słodki, trzeba dodać więcej słodzidła,
- opcjonalnie - orzechy, suszone owoce, domowy dżem.

PRZYGOTOWANIE:
- Oddzielamy białko od żółtek.
- Mieszamy razem suche składniki.
- Ucieramy żółtka ze słodzidłem i stopniowo dodajemy najpierw mleko i olej, a potem suche składniki.
- Ubijamy białka i dodajemy do powstałej masy, delikatnie mieszając.
- Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...