SKŁADNIKI:
- 50
g mąki ryżowej / ziemniaczanej
- 100
g mąki ziemniaczanej / kukurdzianej
- 70 g
mąki gryczanej / ryżowej
- 2
łyżeczki suszonych drożdży
- 300
ml letniego mleka / kokosowego
- jajko
- łyżeczka
soli
- łyżeczka
cukru
WYKONANIE:
1. W
garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie.
2. Mąki
łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
3. Mieszamy
ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub
miskerem.
4. Gdy
składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy.
5. Po
kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.
6. Miskę
stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
7. Następnie
wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
8. Formę
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut. (Ja wstawiłam od razu do piekarnika.)
9. Chleb
pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w
momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie
ona sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz