SKŁADNIKI:
- szklanka mąki gryczanej- 1/2 szklanki mąki ryżowej/kokosowej
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego/masła klarowanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- kakao/karob ( 2-3 łyżeczki dla koloru) - opcjonalnie, ja zrobiłam bez
UWAGA! Gotowe mieszanki przypraw korzennych zawierają niepotrzebne wypełniacze m.in. mąkę pszenną. Polecam przyprawę do piernika firmy KAMIS. Skład: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielski.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Zagniatamy je cierpliwie, jeśli trzeba dosypujemy po trochę mąki. Będzie sie ono lepić od miodu, ale nie trzeba się tym przejmować.2. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
3. Wycinamy ciasteczka.
4. Cienkie ciasteczka pieczemy około 8 minut 180 stopniach, a grubsze około 15 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz