- Do blendera wsypujemy 2/4 woreczki kaszy.
- Blendujemy przez 4 minuty z przerwami, aby blender się nie przegrzał.
- Przesiewamy i znów wszystko blendujemy.
- Czynność powtarzamy dopóki przy przesiewaniu nie wyjdzie nam pył.
Można też to zrobić za pomocą młynka do kawy. Blendując uzyskamy mąkę grubo "mieloną". Potrzebujemy także wolne 40 minut. Przy porządnym blenderze z wyższej półki czas skraca się o połowę ;). Domową mąkę używamy oczywiście tak samo jak kupną. Czy warto? Ocenę pozostawiam Wam.
20 gru 2015
Domowa mąka gryczana.
Kilogram mąki gryczanej kosztuje około 10 zł. 4 woreczki kaszy gryczanej (500 gramów) kosztują około 2,50 zł. Z 4 woreczków mamy około 600 gramów mąki. Oszczędność jest widoczna gołym okiem. Chociaż jak trafimy na promocję mąki gryczanej to nie ma co sie zastanawiać tylko kupować. Jak zrobić mąkę gryczaną w domu?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz