SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 250 gramów herbatników
- 150 gramów masła
SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 duże cytryny
- 100 ml śmietany 30%
- 150 gramów serka mascarpone
- 100 gramów cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE SPODU:
1. Rozpuść masło, a herbatniki dokładnie rozkrusz. Do ich kruszenia możesz użyć malaksera lub wrzuć je do grubego worka i pokrusz wałkiem do ciasta.
2. Rozpuszczone i wystudzone masło dodaj do herbatników. Dokładnie wymieszaj i wyłóż masą formę do tarty lub tortownicę. Dociśnij ją do ścianek i wstaw do lodówki na półtorej godziny.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
1. Sparz cytryny i zetrzyj z nich skórkę, a sok wyciśnij.
2. Ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj sok i cukier puder.
3. W drugiej misce dokładnie zmiksuj serek mascarpone ze skórką z cytryny.
4. Obie masy połącz delikatnie i ręcznie. Dodaj DO MASCARPONE UBITĄ ŚMIETANĘ.
5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź i powoli dodawaj do masy. Dokładnie mieszaj.
6. Na schłodzony spód wylej masę i ponownie wstaw do lodówki na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz