SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- kostka margaryny do pieczenia lub masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gramów śliwek
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
3. Dodać żółtka i posiekaną margarynę/masło.
4. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części. Mniejszą i większą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
5. Ubić gładką pianę z białek.
6. Po 15-20 minutach wyjąć ciasto. Większą część rozwałkować.
7. Na spód układamy połówki śliwek, na nie pianę z białek, a na pianę ścieramy mniejszą część ciasta.
8. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Jeśli góra będzie zbyt brązowa to należy ją przykryć papierem do pieczenia.
Uwaga na!
- nie dające się rozwałkować ciasto - jeśli tak się stanie to rozwałkujcie je ile dacie radę, a potem ugniatajcie dłońmi w blaszce
- zbyt dużą ilość ciasta - jeśli wyjdzie go wam za dużo zróbcie resztę w formie do muffinek, trochę ciasta na spód, połówka śliwki przykryta pianą - małe przepyszne tartaletko-babeczki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz