18 lip 2014

Bób - co przygotować i dlaczego warto go jeść.

W końcu nadszedł sezon na bób. Warto wykorzystać jego potencjał w swojej kuchni. 


Dlaczego powinniśmy jeść bób?
- zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy B1, B2, C
- posiada dużą ilość białka i węglowodanów
- dostarcza znaczną ilość błonnika
- jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego








Jak wybrać dobry bób?

- większość jest zapakowana w foliowe torebki, wybierajmy te najmniej zaparowane, najlepiej by nie leżały na słońcu
- nasiona nie powinny być ogromne, lepiej wziąć te mniejsze i młodsze
- po powrocie do domu bób przesypujemy do papierowej torby i jak najszybciej przyrządzamy
Oczywiście najlepszy będzie bób z własnej działki/ogródka. Jego smak zdecydowanie różni się od tego kupnego, a uprawianie jest banalnie proste. 

Jak gotować bób?

  1. Dokładnie przebierz nasiona. Te z czarnymi plamkami wyrzuć.
  2. Wypłucz w zimnej wodzie.
  3. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Powinno jej być dwa razy tyle co rośliny.
  4. Zagotuj i posól. Młody i mały bób gotuje się około 15 minut, ten większy około 25.

    Każdy bób z ciemna plamką jest robaczywy. Jeśli i taki się trafi to mamy dodatkową porcję białka ;))))
Jak podawać bób?

Młode nasiona można jeść ze skórką. Te starsze trzeba obrać. Najlepiej jest odrobinę naciąć skórkę wzdłuż nasiona i środek sam wyskoczy. 

PASTA Z BOBU NA KANAPKI

Składniki:
- ugotowany, obrany bób
- posiekany szczypiorek - nie za dużo
- posiekana natka pietruszki - również nie za dużo
- oliwki
- bazylia/oregano
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
+ świeża mięta - znalazłam ją w wielu przepisach, w mojej paście jej nie ma

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Ostrożnie z oliwą, lepiej dodać mniej i potem odrobinę dolewać. Najlepiej smakuje z grzanką z własnego, domowego chleba.

W SAŁATCE
źródło
Do swojej ulubionej sałaty, dodaj:
- bób
- paprykę
- pomidora
- ogórka
- oliwki
- jajka
- koperek itd. 
Do tego może być także awokado, ser feta, czy tuńczyk. 

Z MAKARONEM
źródło

Składniki:
- pełnoziarnisty makaron
- ugotowany bób
- pomidory - świeże pokrojone w większą kostkę 
- ząbek czosnku
- oliwki
- ser mozarella
- świerza bazylia
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
+ jeśli chcesz możesz zamienić pomidory na pieczarki/szparagi lub je dodać
+ jeśli masz ochotę to kawałki usmażonej piersi z kurczaka, możesz dodać także boczek

Przygotowanie:
- ugotuj makaron
- pomidory podduś i na koniec dodaj ząbek czosnku i oliwki - nie trzymaj ich zbyt długo, bo danie będzie miało smak spalonego czosnku, a tego nie chcemy
- dodaj resztę składników do makaronu, dopraw do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...