8 maj 2014

Pieczone placki z jabłkami - wersja light

Jeśli chodzi o słodki obiad to placki z jabłkami zajmują zdecydowanie pierwsze miejsce. Zazwyczaj robimy je z mąki pszennej, smażymy na głębokim oleju i dodajemy dużo cukru. Dziś przepis na zdrowe, dietetyczne placki z jabłkami. Są bardzo smaczne, mało słodkie. Można polać jogurtem naturalnym, dodać na wierzch dżem lub oprószyć cukrem pudrem.
źródło: lemonythyme.com
SKŁADNIKI (około 8 placków):

- 2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 4 łyżki otrębów
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko


PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłko obieramy ze skórki i  kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. 
2. Wszystkie składniki mieszamy.
3. Wykładamy po jednej łyżce na blachę wyłożoną papierem.
4. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...