Jedz lepiej i zdrowiej, a nie mniej. |
CO TO JEST?
Interesując się zdrowym jedzeniem prędzej czy później na pewno zauważycie nazwę - indeks glikemiczny. Jest to ułożenie produktów względem tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie poziom stężenie cukru we krwi, czyli glukozy. Indeks nie może być ustalony jedynie na podstawie składu danego produktu. Każdy z nas jest inny i inaczej reaguje na jedzenie. Należy więc najpierw zjeść, a po 15 minutach zbadać poziom cukru we krwi. Najlepiej znają się na tym cukrzycy i to głównie ich indeks dotyczy. Jednak ma swoją rolę w procesie odchudzania.
INDEKS GLIKEMICZNY, A ODCHUDZANIE
Gdy glukozy we krwi jest za mało, stopniowo tracimy siłę mięśni. Kiedy jest za dużo, uaktywniają się procesy metaboliczne sprzyjające tyciu. Tak naprawdę podstawowe założenie znamy od zawsze - cukier "dobrze" wpływa na tycie. Jeśli dany produkt ma niski indeks glikemiczny tym lepiej. Glukoza z takiego pokarmu jest wolniej uwalniana, więc dłużej mamy uczucie sytości. Przez co mniej jemy i nie sięgamy po przekąski. Gdy spożywamy pokarm z wysokim indeksem glikemicznym następuje nagły wyrzut glukozy do krwi. Organizm w tym momencie będzie dążył do równowagi. Jednak nie obniży on poziomu cukru do wartości tolerowanej przez organizm, a znacznie obniży poziom cukru. Objawem takiego procesu jest głód.
INDEKS GLIKEMICZNY POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW
Lista jest baardzo długa. W końcu jemy mnóstwo, przeróżnych potraw. Należy pamiętać, że:
- przetwarzanie żywności zwiększa jej indeks glikemiczny
- błonnik opóźnia przemianę węglowodanów
- im szybciej jesz, tym szybciej uwalnia się glukoza do krwi
Wartości:
Niski - 55 lub mniej
Średni - 56-69
Wysoki - 70 lub więcej
POZA TYM NAJWAŻNIEJSZE! CHUDNIEMY STOPNIOWO, ZDROWO I Z GŁOWĄ. NIE BOIMY SIĘ SKORZYSTAĆ Z PORAD DIETETYKA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz