Najlepiej jeść surowe. W 100 gramach znajduje się 221 kalorii. |
DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ?
- zawiera potas, wapń i fosfor
- ma dużą ilosć tłuszczów jednonienasyconych – pomagają obniżać
ciśnienie krwi oraz poziom „złego cholesterolu” podnosząc tym samym poziom „dobrego
cholesterolu”
- jest źródłem folianów, związków, które po przedostaniu się
do jelita cienkiego tworzą kwas foliowy, bez kwasu foliowego nasze ciało nie
wyprodukuje hormonów szczęścia: serotoniny i noradrenaliny
- zawiera antyoksydanty (przeciwutleniacze), które chronią
nasze oczy
- działa dobrze na wątrobę, układ nerwowy i system
immunologiczny (wzmacnia naszą odporność)
- poprawia zdolność ciała do wchłaniania składników
odżywczych
- zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, dzięki rozpuszczalnemu
błonnikowi spowalniany jest rozkład węglowodanów w organizmie, co powala dłużej
czuć się sytym, a nierozpuszczalny reguluje pracę układu pokarmowego
- odżywia cerę i łagodzi podrażnienia skóry
JAK WYBRAĆ DOBRE AWOKADO?
JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z AWOKADO?
CO Z NIM ZROBIĆ?
Pasta na kanapki
Składniki:
2 duże, miękkie awokado
sok z połowy cytryny
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
- wydrążyć miąższ i skropić go cytryną (inaczej stanie się
ciemny)
- jajka ugotować na twardo
- przecisnąć ząbki czosnku przez praskę
- doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać jajko
- doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać jajko
- wszystko zblendować na gładką masę
Z makaronem
Składniki (jedna porcja):
makaron razowy
1/2 dojrzałego awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średniej wielkości pomidor lub kilka suszonych pomidorów
garść podprażonych migdałów
sól, pieprz
1/2 dojrzałego awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średniej wielkości pomidor lub kilka suszonych pomidorów
garść podprażonych migdałów
sól, pieprz
Przygotowanie:
- miąższ z awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z
cytryny, oliwę z oliwek zblendować i doprawić
- makaron wymieszać z powstałą masą i pomidorami pokrojonymi
w kostkę
- posypać midgałami i ewentualnie startym, żółtym serem
Smoothie
Smoothie
przepis i zdjęcie - kwestia smaku |
Składniki (2 porcje):
80 g (około 3-4 cm) ogórka szklarniowego
1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
garśćszpinaku
6 mandarynek
200 ml (ok. 3/4 szklanki) klarownego soku jabłkowego
Przygotowanie:
-wydrążyć miąższ z awokado
-opłukać szpinak i oderwać twarde łodyżki
-wycisnąć sok z mandarynek
-ogórka, awokado, szpinak, sok z mandarynek, sok jabłkowy miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polecam sałatkę z awokado: kasza kuskus, pomidory suszone, awokado (polane sokiem z cytryny), mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, pestki dyni. Do tego świeże zioła - pietruszka lub bazylia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)