3 kwi 2014

Awokado

Zastanawialiście sie kiedyś, dlaczego fit profile są zasypane zdjęciami awokado? Dlaczego wszystkie fit dziewczyny jedzą awokado? Ja długo zbierałam się do spróbowania. Aż dzisiaj na śniadanie postanowiłam spróbować kanapki z pastą z awokado. Nie zakochałam się, nie zachwyciło mnie, ale jest zjadliwe. Czuję, że o wiele bardziej będzie mi smakować w połączeniu z obiadowymi składnikami niż jako pasta. 
Najlepiej jeść surowe. W 100 gramach znajduje się 221 kalorii.
DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ?
- zawiera potas, wapń i fosfor
- ma dużą ilosć tłuszczów jednonienasyconych – pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz poziom „złego cholesterolu” podnosząc tym samym poziom „dobrego cholesterolu”
- jest źródłem folianów, związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego tworzą kwas foliowy, bez kwasu foliowego nasze ciało nie wyprodukuje hormonów szczęścia: serotoniny i noradrenaliny
- zawiera antyoksydanty (przeciwutleniacze), które chronią nasze oczy
- działa dobrze na wątrobę, układ nerwowy i system immunologiczny (wzmacnia naszą odporność)
- poprawia zdolność ciała do wchłaniania składników odżywczych
- zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi spowalniany jest rozkład węglowodanów w organizmie, co powala dłużej czuć się sytym, a nierozpuszczalny reguluje pracę układu pokarmowego
- odżywia cerę i łagodzi podrażnienia skóry

JAK WYBRAĆ DOBRE AWOKADO?


JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z AWOKADO?


CO Z NIM ZROBIĆ?
Pasta na kanapki

Składniki:
2 duże, miękkie awokado
sok z połowy cytryny
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego

 Przygotowanie:
- wydrążyć miąższ i skropić go cytryną (inaczej stanie się ciemny)
- jajka ugotować na twardo
- przecisnąć ząbki czosnku przez praskę
- doprawić do smaku pieprzem, solą i dodać jajko
- wszystko zblendować na gładką masę

Z makaronem

Składniki (jedna porcja):

makaron razowy
1/2 dojrzałego awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średniej wielkości pomidor lub kilka suszonych pomidorów
garść podprażonych migdałów
sól, pieprz

Przygotowanie:
- miąższ z awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę z oliwek zblendować i doprawić
- makaron wymieszać z powstałą masą i pomidorami pokrojonymi w kostkę
- posypać midgałami i ewentualnie startym, żółtym serem





Smoothie

przepis i zdjęcie - kwestia smaku
Składniki (2 porcje):
80 g (około 3-4 cm) ogórka szklarniowego
1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
garśćszpinaku
6 mandarynek
200 ml (ok. 3/4 szklanki) klarownego soku jabłkowego 

Przygotowanie:
-wydrążyć miąższ z awokado
 -opłukać szpinak i oderwać twarde łodyżki
-wycisnąć sok z mandarynek
-ogórka, awokado, szpinak, sok z mandarynek, sok jabłkowy miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

1 komentarz:

  1. Polecam sałatkę z awokado: kasza kuskus, pomidory suszone, awokado (polane sokiem z cytryny), mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, pestki dyni. Do tego świeże zioła - pietruszka lub bazylia :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...