16 mar 2014

Pełnowartościowe batony musli

W sklepach mamy całe mnóstwo batonów musli do wyboru. Z pozoru zdrowa przekąska okazuje się pułapką kaloryczną. Zawierają dużą ilość cukru, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, utwardzany tłuszcz, serewatkę w proszku, mąkę pszenną, sól, cukier trzcinowy czy ekstrakty słodowe. Ufff ... cała lista niezbyt zdrowych składników. Ktoś z Was nadal ma ochotę na takiego batona? Dlatego proponuję Wam zrobić go samemu. Jego zrobienie jest dziecinnie proste, a smak jest niesamowity. 





SKŁADNIKI:
- mleko skondensowane niesłodzone - 400 ml
- 500 gram: płatków owsianych, otrąb, orzechów, suszonej żurawiny, śliwki, moreli, jagód goji, skórki pomarańczowej, kawałki gorzkiej czekolady, pestki słonecznika czy dyni, rodzynki i co jeszcze tylko przyjdzie Ci do głowy, moje ulubione to te z płatkami owsianymi, otrębami, pestkami słonecznika, orzechami, żurawiną i jagodami goji

 PRZYGOTOWANIE:
- zagotuj mleko, często mieszając
- zalej gorącym mlekiem swoje ulubione suche składniki
- masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, sprawdzi się także silikonowa forma
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20-30 minut
- wyłącz piekarnik i zostaw w nim batony do wystygnięcia
- najlepiej żeby po wyciągnięciu z piekarnika poleżały kilka godzin/całą noc, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły, jednak z doświadczenia wiem, że do następnego dnia dotrwa jedynie połowa

GDYBY KTOŚ MIAŁ WĄTPLIWOŚCI CO, W KTÓRYM BATONIE SIEDZI:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...