3 lip 2014

Ziemniak, a zdrowa dieta.

Zabieram się za obalanie kolejnego mitu. Ziemniaki tuczą i jeśli chcemy schudnąć powinniśmy wykluczyć je z naszej diety. No cóż... Powiem jedno - MIT! Przekonanie o tych właściwościach ziemniaka wzięło się pewnie ze sposobu jego podawania. Ciężki sos, panierowany kotlet, tłuszczyk, boczek, zasmażka. No w takim wydaniu nie są zbyt zdrowym warzywem. Jednak nie znaczy to, że nie powinniśmy ich jeść. Nie mogę wręcz słuchać jak tzw. gwiazdy/celebrytki na pytanie co jesz, że jesteś taka szczupła odpowiadają - wyeliminowałam ziemniaki, kasze, ryż, makarony. W tym momencie na mojej twarzy pojawia się WTF z zapytaniem - to co ty jesz? Ziemniakom mówimy duże TAK.


CO TAKIEGO MA W SOBIE ZIEMNIAK?
  • zawiera błonnik, skrobię, potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan, cynk oraz witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K
  • spośród wszystkich białek roślinnych, białko ziemniaka jest najbardziej wartościowe
  • 300 gram ziemniaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 40%
  • gotowany ziemniak ma wysoki współczynnik sytości 

KALORYCZNOŚĆ ZIEMNIAKA


Jest niskokaloryczny - około 75 kcal w 100 gramach ziemniaka gotowanego w wodzie. Najzdrowszy jest ten ugotowany na parze lub w mundurkach. Zachowuje on wtedy wszystkie witaminy i składniki odżywcze. Kaloryczność ziemniaka zwiększa się wraz z jego "wiekiem". Im jest starszy, tym więcej w nim kalorii. Kiedy jeszcze znajdziemy w ziemniaku więcej cyferek? We wszelkich daniach z ziemniaków - pyzy, kopytka, placki ziemniaczane. 

ZIEMNIAK NA FIT SPOSÓB - najpopularniejsze dania



Pieczone ziemniaki z: ziołami prowansalskimi, tymiankiem, rozmarynem, bazylią, oregano, czosnkiem i co Ci tam jeszcze przyjdzie do głowy -> podgotowane ziemniaki wykładamy na blachę, nie używamy tłuszczu, pieczemy w 200 stopniach do ich zarumienienia.





ZDJĘCIE



Pieczone placki ziemniaczane: ziemniaki starte na grubych oczkach (pusczają wtedy mniej wody=są bardziej chrupiące), siemię lniane (zamiast jajka), cebula, ząbek czosnku, marchewka -> mieszamy, formujemy placki i pieczemy pół godziny w 180 stopniach.








Znacie jeszcze jakieś fit, ciekawe sposoby podawania ziemniaka? Chętnie posłucham. 

1 komentarz:

  1. Ja zawsze robie ziemniaczki na grilla. Zawijasz ziemnioka w folię aluminiową i pieczesz na grilu. Najlepiej smakuje z sosem: jogurt, troszkę majonezu, szczypiorek i czosnek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...