18 cze 2014

Pożywne śniadanie z płatkami owsianymi

Mija kolejny tydzień odkąd postanowiłam, że codziennie na śniadanie będą płatki owsiane lub chociaż otręby. Wcześniej byłam przekonana, że takie śniadanie będzie nudne i czasochłodnne. Nic bardziej mylnego.

PODRASUJ SWOJĄ OWSIANKĘ

Standardowo oprócz płatków owsianych i otrębów dodajemy:
- suszone owoce: żurawina, rodzynki, śliwka, morela
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- siemię lniane
- świeże owoce
- twaróg

Można zalać ciepłym mlekiem/wodą lub jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem. W przypadku dodania zimnego płynu płatki muszą w nim trochę namięknąć zanim je zjemy.

Za każdym razem wrzuć do owsianki o garść więcej któregoś ze składników. Od razu zmieni smak.




PLACEK OWSIANY


Moje odkrycie roku. Kiedyś spróbowałam i ledwo przeszedł mi przez gardło. Zrobiłam drugie podejście i jest pyyyysznie. 
- 2 jajka
- 40 gramów płatków owsianych i otrąb
- odrobinka oleju - mimo dobrej patelni teflonowej, bez kilku  kropel nie jestem w stanie obrócić placka
+ siemię lniane, pestki słonecznika, sezam, twaróg (opcjonalnie)
Wszystko wymieszać i usmażyć z obu stron. Jeśli masz czas możesz ubić pianę z białek.

Co dodać na wierzch? Tutaj ogranicza się jedynie wyobraźnia! Kilka przykładów:

- miód
- jogurt naturalny
- suszone owoce
- świeże owoce
- dżem
- cynamon
- masło orzechowe
- serem wiejski
- twaróg
Kombinuj, miksuj, szukaj swojego smaku, a twoje śniadanie nigdy nie będzie nudne. Taki placek ma około 450 kcal. Wszystko zależy od ilości składników, których użyjecie.

SMOOTHIE Z OTRĘBAMI OWSIANYMI

Najlepiej wybrać smoothie owocowe i dodać do niego otrębów. Wykorzystaj swoje ulubione owoce, zblenduj z mlekiem/jogurtem/kefirem/maślanką i gotowe.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ PŁATKI OWSIANE?

- 15% białka - nie znajdziesz innego zboża, które zawiera aż tyle białka
- witamina B6 - poprawia pamięć i koncentrację
- witamina B1 w połączniu z kwasem pantotenowym zapobiegają szybkiemu męczeniu się podczas wysiłku fizycznego
- dobre tłuszcze
- mnóstwo minerałów (wapń, magnez, sód i wiele wiele innych)
- błonnik, który pęczniejąc w żołądku sprawia, że dłużej jesteśmy syci
A czego nie zawiera? Glutenu. Nie wykręcisz się od owsianki nietolerancją glutenu.

1 komentarz:

  1. Osobiście uważam, że takie śniadanie jest najbardziej pożywne i daje energie na cały dzień, nawet na wyprawy górskie, jednak z doświadczenia wiem, że turyści wolą zjeść kanapki albo jajecznice, co moim zdaniem daje im mniej energii. Jednakże nie wszystko można zmienić. A przepis wykorzystam na swoje jutrzejsze śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...