źródło |
- zawiera dużą ilość aminokwasów i wartości odżywczych
- skutecznie zwalcza zgagę
- przynosi ulgę przy mokrym kaszlu
- zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka
- ma bardzo wysoką wartość energetyczną
- wspomaga trawienie
- ma silne właściwości odżywcze, dzięki czemu nasz organizm lepiej walczy z infekcjami
- jest lekkostrawna
- nie zawiera glutenu
- zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie
- ma wysoki indeks glikemiczny dlatego jej spożywanie nie jest wskazane dla diabetyków
JAK PRZYGOTOWAĆ KASZĘ ABY NIE BYŁA GORZKA?
1. Przelać w sitku zimną wodą.
2. Następne przelać wrzątkiem.
3. Rozgrzać garnek i kilka minut prażyć.
4. Wrzucić na gotującą się wodę. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
Kaszę gotujemy w proporcjach - 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Ja ugotowałam pół szklanki i połowa jeszcze mi została.
Z CZYM PODAWAĆ?
- świeże owoce
- miód
- orzechy
- bakalie
- jogurt naturalny
- twaróg
- serek homogenizowany
- serek wiejski
- wiórki kokosowe
źródło |
* mięso
* ser pleśniowy/kozi czy jakikolwiek inny
* zastępuje ziemniaki, inne kasze, ryż, czy makarony
* może być dodatkiem do zup
* do pulpetów - idealnie skleja potrawę
* do zapiekanki
* do gołąbków
źródło |
Za przekonanie mnie do kaszy jaglanej dziękuję Emilce z keepFITinstyle facebook / keepfitinstyle blog;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz