SKŁADNIKI:
- mały kalafior
- jajko
- otręby
- płatki owsiane
- przyprawy
- olej rzepakowy - wystarczy odrobina
- koperek / pietruszka
- jeśli chcesz możesz też dodać brokuła
PRZYGOTOWANIE:
- kalafior ugotować, nie musi być bardzo miękki
- rozdrobnić widelcem, dodać jajko, płatki owsiane, koperek / pietruszkę
- przyprawić do smaku solą, pieprzem
- formować kotleciki i obtaczać je w otrębach
- rozgrzać na patelni olej i usmażyć
+ sos czosnkowy - w moim wykonaniu jest to przeciśnięty
przez praskę ząbek czosnku i 3 łyżki jogurtu naturalnego
Nie przejmujcie się jeśli będą się trochę rozpadać i nie będą ścisłe. Jeśli sprawi Wam dużą trudność przewracanie i smażenie takiego kotleta dodajcię trochę mąki.
przez praskę ząbek czosnku i 3 łyżki jogurtu naturalnego
Nie przejmujcie się jeśli będą się trochę rozpadać i nie będą ścisłe. Jeśli sprawi Wam dużą trudność przewracanie i smażenie takiego kotleta dodajcię trochę mąki.
Olej rzepakowy zawiera:
- kwas oleinowy, ktory pomaga obnizyć poziom cholesterolu we krwi
- tłuszcze wielonienasycone, które wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć
- nienasycone kwasy tłusczowe wspierające pracę serca i nerek oraz odpowiadające za kondycję skóry
- niekorzystnych tłuszczów nasyconych zawiera tylko 7%, podczas gdy oliwa ma ich 14 %
- witaminy E, K, A
Przygotowane na nim potrawy chłoną o wiele mniej tłuszczu. Nadaje się jedynie do krótkiego smażenia.
ile kcal będą miały takie kotlety z kalafiora ? :)
OdpowiedzUsuńZależy ile czego użyjesz i ile zjesz ;) Ale przeciętny kalafior ma około 180 kcal. 2 łyżki płatków owsianych około 60 kcal. 2 łyżki otrębów owsianych około 50 kcal. Jajko 70 kcal. Polecam stronkę ilewazy.pl wszystko można sobie elegancko sprawdzić ;)
Usuń