20 mar 2014

Zdrowe pudełko

Napewno nie raz słyszeliście zdanie - 70% to zdrowe odżywianie 30% to ćwiczenia. Podpisuję się pod tym nogami i rękami. Na początku ćwiczyłam i jadłam tak samo nie zdrowo jak wcześniej. Z myślą pójdę na zumbę, spalę nic się nie stanie jak zjem batonika, odsmażane danie, czy więcej frytek zamiast surówki. Jasne, że jakieś kalorie spaliłam. Jednak dopiero wraz z wprowadzeniem racjonalnego i zdrowego jedzenia zaczęły lecieć centymetry i kilogramy. A co jeśli spędzacie, tak jak ja, cały dzień na uczelni czy w pracy? W takim wypadku czas zaopatrzyć się w pojemniki i to w nich nosić drugie śniadanie i obiad. Mi zdarza się nawet zabrać ze sobą kolację. Prawie codziennie na uczelni słyszę pytania:

- "Co tam masz dzisiaj dobrego?"
- "Też chcę takie dobre jedzenie."
- "Oo jakie zdrowe! Długo robiłaś?"
- "Chciało ci się rano wstawać i przygotowywać to wszystko?"

Zawsze odpowiadam - też przynieś takie pudełko następnym razem. Reakcja - "Ale to jest taaaakie czasochłonne." MIT!

Raz w tygodniu stoję w kuchni przez półtorej godziny i przygotowywuję jedzenie do pudełek na 5 dni. Nie moi drodzy, nie zepsuje się. Pokrojenie z rana kawałka papryki, czy pomidora nie zajmuje dużo czasu, a całą resztę mam już zrobioną wcześniej. Półtorej godziny raz w tygodniu - tyle czasu poświęcam na gotowanie zdrowych obiadów. Ok, jeśli chodzi o mięso to nie starcza na cały tydzień i robię je dwa razy, ale jest to kwestia 20 minut. Dalej - kasza, makarony czy ryż gotują się same. Jedyne co musimy zrobić to włożyć to wrzątku. Trudne? Czasochłonne? Nie sądzę. A tak w praktyce wygląda większa część mojej lodówki. Więcej pojemników nie upchnęłam na zdjęciu ;) Jest jeszcze jeden z sałatą lodową i makaronem razowym orkiszowym.
Skomponuj swój własny zdrowy lunchbox. 
Podane warzywa są moimi ulubionymi składnikami. Lunchbox możesz dowolnie modyfikować. To Tobie ma on smakować. Do sałatek zjadam kromkę własnoręcznie upieczonego chleba razowego. Oprócz warzyw, często dodaję też owoce, jogurt i płatki owsiane.

COŚ ZIELONEGO
Sałata masłowa i lodowa
Sałata dębolistna i roszponka
Endywia i szpinak
COŚ KOLOROWEGO

Oliwa z oliwek i olej lniany

Jeśli nadal nie jesteście przekonani, to tak właśnie wygląda pyszne jedzenie w pudełku w praktyce. O wiele milej wyjąć sobie coś pożywnego i zdrowego, niż wcinać cały dzień kanapki.

2 komentarze:

  1. Ale można zjeść dobrą kanapkę, zamiast smarować masłem/margaryną - musztarda, sos czosnkowy własnej roboty... Wcześniej upieczona pierś z kurczaka, pokrojona w plastry. Sałata + co się tam chce. Albo własna pasta jajeczna, paprykowa, oliwkowa, można użyć majonezu light, jogurtu. Starczy na kilka kanapek... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Ja sama często jem kanapki. Domowy chlebek, warzywa, czy właśnie pasty ;) Chodziło mi tutaj o te stereotypowe kanapki, które ja widuję non stop na uczelni - biała buła lub chleb, szynka, ser, masło - dodatki jak najbardziej ok, ale gdzie warzywa, ziarna, ciemne pieczywo

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...