- "Co tam masz dzisiaj dobrego?"
- "Też chcę takie dobre jedzenie."
- "Oo jakie zdrowe! Długo robiłaś?"
- "Chciało ci się rano wstawać i przygotowywać to wszystko?"
Zawsze odpowiadam - też przynieś takie pudełko następnym razem. Reakcja - "Ale to jest taaaakie czasochłonne." MIT!
Raz w tygodniu stoję w kuchni przez półtorej godziny i przygotowywuję jedzenie do pudełek na 5 dni. Nie moi drodzy, nie zepsuje się. Pokrojenie z rana kawałka papryki, czy pomidora nie zajmuje dużo czasu, a całą resztę mam już zrobioną wcześniej. Półtorej godziny raz w tygodniu - tyle czasu poświęcam na gotowanie zdrowych obiadów. Ok, jeśli chodzi o mięso to nie starcza na cały tydzień i robię je dwa razy, ale jest to kwestia 20 minut. Dalej - kasza, makarony czy ryż gotują się same. Jedyne co musimy zrobić to włożyć to wrzątku. Trudne? Czasochłonne? Nie sądzę. A tak w praktyce wygląda większa część mojej lodówki. Więcej pojemników nie upchnęłam na zdjęciu ;) Jest jeszcze jeden z sałatą lodową i makaronem razowym orkiszowym.
Skomponuj swój własny zdrowy lunchbox.
Podane warzywa są moimi ulubionymi składnikami. Lunchbox możesz dowolnie modyfikować. To Tobie ma on smakować. Do sałatek zjadam kromkę własnoręcznie upieczonego chleba razowego. Oprócz warzyw, często dodaję też owoce, jogurt i płatki owsiane.
COŚ ZIELONEGO
Sałata masłowa i lodowa |
Sałata dębolistna i roszponka |
Endywia i szpinak |
Ale można zjeść dobrą kanapkę, zamiast smarować masłem/margaryną - musztarda, sos czosnkowy własnej roboty... Wcześniej upieczona pierś z kurczaka, pokrojona w plastry. Sałata + co się tam chce. Albo własna pasta jajeczna, paprykowa, oliwkowa, można użyć majonezu light, jogurtu. Starczy na kilka kanapek... ;)
OdpowiedzUsuńPewnie! Ja sama często jem kanapki. Domowy chlebek, warzywa, czy właśnie pasty ;) Chodziło mi tutaj o te stereotypowe kanapki, które ja widuję non stop na uczelni - biała buła lub chleb, szynka, ser, masło - dodatki jak najbardziej ok, ale gdzie warzywa, ziarna, ciemne pieczywo
Usuń