27 mar 2014

Odchudzające przyprawy

Tytuł dzisiejszego wpisu brzmi dość przewrotnie. W końcu żadne przyprawy nas nie odchudzą, ale mogą nam pomóc.Przede wszystkim stawiamy na regularne ćwiczenia i zdrowe jedzenie. Zastąpmy zdrowszymi dodatkami wszechobecną sól i mieszanki przypraw. 


- najlepiej używaj świeżych ziół
- jeśli chodujesz je w doniczkach postaw w nasłonecznionym miejscu i często podlewaj
- suszone zioła przechowuj w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniczku lub w papierowej torbie

BAZYLIA

Poprawia trawienie białek i tłuszczu, ma działanie przeciwzapalne, antydepresyjne i rozkurczowe. Nie zalecana dla kobiet w ciąży, dzieci oraz osób z chorą wątrobą. Ważne jest, aby dodawać ją pod koniec gotowania – nie straci wtedy smaku.

Dodaj do:

- sałatek
- pomidorów z mozarellą
- omletu
- zupy
- twarogu
- makaronów np. w formie pesto

MIĘTA 

Orzeźwia, uspokaja nasz układ nerwowy, usprawnia proces trawienia i ułatwia wchłanianie składników odżywczych.

Świeże lub suszone liście dodaj do:

- sałatek
- farszów mięsnych
- dań rybnych
- twarogu
- zaparz herbatę
- gotującego się mleka, dzięki temu nie zwarzy się


CYNAMON

Obniża poziom cukru i poprawia metabolizm węglowodanów, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia, spożywaj go z umiarem.

Dodaj do:

- koktajli
- nadzienia do ciast
- ciasteczek korzennych i piernika
- kawy
- ryżu

IMBIR

Przyśpiesza metabolizm, rozgrzewa. Używaj oszczędnie, gdyż w dużej ilości pobudza on apetyt.

Dodaj do:

- buraków
- mięs
- zapiekanych warzyw
- ciasteczek korzennych i piernika

KURKUMA

Utrudnia rozprzestrzenianie się tłuszczu, a kurkumina zapobiega powstawaniu nowej tkanki tłuszczowej, nie powinny jej spożywać osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Dodaj do:

- kurczaka
- pieczonych warzyw
- potraw hinduskich
- ryżu

KMINEK

Pobudza trawienie i pracę nerek, dzięki czemu organizm nie zatrzymuje dużych ilości wody. Uważaj na jego bardzo charakterystyczny smak. Dodawaj go pod koniec gotowania, gdyż potem staje się gorzki.

 Dodaj do:

- tłustych potraw
- dań z warzyw
- omletu
- kiszonej kapusty
- słonych ciast i ciasteczek

1 komentarz:

  1. Właśnie kończę drugi miesiąc diety 3D Chili. Polega ona m.in. na doprawianiu posiłków wymienionymi przez Ciebie przyprawami. Efekt jak najbardziej zadowalający - prawie 5 kg mniej i wiem, że to będzie długotrwały efekt. Oczywiście dodałam do diety aerobik 2x w tygodniu, rower jak tylko nadarzy się okazja i serie domowych ćwiczeń na brzuch. Przede mną miesiąc przerwy, ale później kolejna dawka 3D Chili =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...