25 lut 2014

Jak przetrwać tłusty czwartek?

Nadchodzi ten dzień w roku, w którym wszyscy dookoła wmawiają Ci – jeśli nie zjesz pączka będziesz nieszczęśliwy. A co jeśli to właśnie po zjedzeniu tego nieszczęsnego pączka będziemy nieszczęśliwi, bo: zawiera mnóstwo kalorii, nie pomaga w schudnięciu, rozbudzi nasze kubki smakowe, chcemy sięgnąć po kolejnego. Niech nadchodzący czwartek będzie dla Ciebie przyjemny. Nawet jeśli trenujesz, zdrowo się odżywiasz i unikasz słodyczy.


Przeciętny pączek waży 80 gramów i zawiera: 6 gramów białka, 50 gramów węglowodanów, 13 gramów tłuszczu i 340 kalorii. Aby go spalić musisz:

- biegać przez 30 minut
- odkurzać przez 50 minut
-myć podłogi przez 60 minut
- pływać przez 60 minut
-jeździć na rowerze przez 60 minut
- tańczyć przez 60 minut
- prasować przez 2 godziny
- zmywać naczynia przez 2 godziny
- oglądać telewizję przez 10 godzin bez podjadania


Oto co możesz znaleźć w pączku z supermarketu.
Jak powstrzymać się od zjedzenia oponki?
  1. Nie wchodź do sklepu, czy piekarni głodna – zapach pączków będzie się unosić wszędzie i automatycznie sięgniesz po jednego.
  2. Nie myśl o tym, że dziś jest tłusty czwartek – traktuj ten dzień jak każdy inny.
  3. Upiecz owsiane batoniki, czy ciasteczka.
  4. Jeśli nie masz czasu na pieczenie kup zdrowszą słodycz np. suszone owoce, ciasteczka korzenne, bakalie, wafle ryżowe, baton musli.
Co zrobić, jeśli jednak masz ochotę na pączka i po niego sięgniesz?

No cóż, jeden pączek nikomu nie zaszkodził, ale:

  •  idź na trening
  •  przejdź się na spacer
  •  wybierz tego bez lukru, czekolady, likieru, najlepiej z marmoladą
  •  najprostszy sposób to zjedzenie połowy
  •  wypij po jedzeniu ze 2 szklanki wody, a ochota na kolejnego przejdzie
  •  zrób je sama w domu, możesz je wtedy dokładnie odsączyć z tłuszczu
  •  zamiast mąki pszennej wybierz razową
  •  poszukaj u babci domowej konfitury
  •  cukier zastąp miodem
Przepisy

przepis Nigelli Lawson

Składniki:

- 400 ml mleka skondensowanego
- 150 gramów orzechów ziemnych
- 100 gramów pestek słonecznika/dyni/sezamu
- 250 gramów płatków owsianych
- garść ulubionych bakalii

Przygotowanie:

- piekarnik rozgrzej do 130 stopni
- wymieszaj w jednej misce suche składniki
- podgrzej skondensowane mleko
- zalej ciepłym mlekiem resztę składników
- wyłóż masę na blachę i uformuj ciasteczka albo użyj kwadratowej/prostokątnej foremki i potem wytnij batoniki
- piecz około 15 - 20 minut i studź na kratce







przepis z gazety, wypróbowany - naprawdę smaczny
Składniki:

- 500 g mąki            - 60 g drożdży
- 100 g cukru           - 80 g masła
- 1 łyżka spirytusu    - 25 ml mleka
- szczypta soli          - marmolada różana

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do dużej miski. Masło rozpuść i roztop.
2. Drożdże rozmąć w ciepłym mleku, gdy urosną dodaj do mąki. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj do mąki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej spirytus i chłodne masło. Wyrabiaj dalej.
3. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 0,5 cm i wykroić krążki. Na połowie krążków ułóż marmoladę, przykryj pozostałymi krążkami i uformuj kulki.
5. Ułóż na posypanej mąką stolnicy i pozostaw do wyrośnięcia.
6. Rozgrzej w garnku smalec, wkładać porcje pączków i smaż do rumianego koloru.
7. Wyjmj i odsącz na papierowym ręczniku.

Dla tych co wolą patrzeć, aniżeli czytać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...