Nadchodzi ten dzień w roku, w którym wszyscy dookoła wmawiają
Ci – jeśli nie zjesz pączka będziesz nieszczęśliwy. A co jeśli to właśnie po
zjedzeniu tego nieszczęsnego pączka będziemy nieszczęśliwi, bo: zawiera mnóstwo
kalorii, nie pomaga w schudnięciu, rozbudzi nasze kubki smakowe, chcemy sięgnąć
po kolejnego. Niech nadchodzący czwartek będzie dla Ciebie przyjemny. Nawet jeśli trenujesz, zdrowo się odżywiasz i unikasz słodyczy.
Przeciętny pączek waży 80 gramów i zawiera: 6 gramów białka, 50 gramów węglowodanów, 13 gramów tłuszczu i 340 kalorii. Aby go spalić musisz:
- biegać przez 30 minut
- odkurzać przez 50 minut
-myć podłogi przez 60 minut
- pływać przez 60 minut
-jeździć na rowerze przez 60 minut
- tańczyć przez 60 minut
- prasować przez 2 godziny
- zmywać naczynia przez 2 godziny
- oglądać telewizję przez 10 godzin bez podjadania
![]() |
Oto co możesz znaleźć w pączku z supermarketu. |
Jak powstrzymać się od zjedzenia oponki?
- Nie wchodź do sklepu, czy piekarni głodna – zapach pączków będzie się unosić wszędzie i automatycznie sięgniesz po jednego.
- Nie myśl o tym, że dziś jest tłusty czwartek – traktuj ten dzień jak każdy inny.
- Upiecz owsiane batoniki, czy ciasteczka.
- Jeśli nie masz czasu na pieczenie kup zdrowszą słodycz np. suszone owoce, ciasteczka korzenne, bakalie, wafle ryżowe, baton musli.
Co zrobić, jeśli jednak masz ochotę na pączka i po niego sięgniesz?
No cóż, jeden pączek nikomu nie zaszkodził, ale:
- idź na trening
- przejdź się na spacer
- wybierz tego bez lukru, czekolady, likieru, najlepiej z marmoladą
- najprostszy sposób to zjedzenie połowy
- wypij po jedzeniu ze 2 szklanki wody, a ochota na kolejnego przejdzie
- zrób je sama w domu, możesz je wtedy dokładnie odsączyć z tłuszczu
- zamiast mąki pszennej wybierz razową
- poszukaj u babci domowej konfitury
- cukier zastąp miodem
Przepisy
![]() |
przepis Nigelli Lawson |
Składniki:
- 400 ml mleka skondensowanego
- 150 gramów orzechów ziemnych
- 100 gramów pestek słonecznika/dyni/sezamu
- 250 gramów płatków owsianych
- garść ulubionych bakalii
Przygotowanie:
- piekarnik rozgrzej do 130 stopni
- wymieszaj w jednej misce suche składniki
- podgrzej skondensowane mleko
- zalej ciepłym mlekiem resztę składników
- wyłóż masę na blachę i uformuj ciasteczka albo użyj kwadratowej/prostokątnej foremki i potem wytnij batoniki
- piecz około 15 - 20 minut i studź na kratce
![]() |
przepis z gazety, wypróbowany - naprawdę smaczny |
Składniki:
- 500 g mąki - 60 g drożdży
- 100 g cukru - 80 g masła
- 1 łyżka spirytusu - 25 ml mleka
- szczypta soli - marmolada różana
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski. Masło rozpuść i roztop.
2. Drożdże rozmąć w ciepłym mleku, gdy urosną dodaj do mąki. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj do mąki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej spirytus i chłodne masło. Wyrabiaj dalej.
3. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 0,5 cm i wykroić krążki. Na połowie krążków ułóż marmoladę, przykryj pozostałymi krążkami i uformuj kulki.
5. Ułóż na posypanej mąką stolnicy i pozostaw do wyrośnięcia.
6. Rozgrzej w garnku smalec, wkładać porcje pączków i smaż do rumianego koloru.
7. Wyjmj i odsącz na papierowym ręczniku.
Dla tych co wolą patrzeć, aniżeli czytać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz