SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 gramów mąki pszennej
- opakowanie suchych drożdży
- 45 gramów cukru
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 50 gramów roztopionego masła
+ jedno roztrzepane jajko
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 30 gramów miękkiego masła
- 8 płaskich łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego - zależy jak bardzo słodkie ciasto lubisz
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, mleko i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto i pod koniec wyrabiania wlewać masło.
1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, mleko i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto i pod koniec wyrabiania wlewać masło.
2. Wyrabiać dopóki ciasto nie będzie miękkie i elastyczne.
3. Włożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
4. Ciasto lekko wyrobić i włożyć do keksówki. Można ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem.
5. Formę do ciasta przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 30 minut.
6. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
7. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
1. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski. Masło pokroić na kawałki i dodać do reszty składników. Wszystko zagniatać aż powstanie kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz