źródło: magielkuchenny.pl |
SKŁADNIKI:
- 4 duże greckie jogurty - 330 ml
- 5 jajek
- okrągłe biszkopty
- 2 lub 4 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- szklanka wiórek kokosowych/rodzynek - opcjonalnie, jeśli lubisz
PRZYGOTOWANIE:
1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
2. Dodaj resztę składników do utartych żółtek. Budyniu nie rozrabiaj, wsyp sproszkowany. Jeśli chcesz, żeby masa była ściślejsza, dodaj 4 budynie.
4. Ubij sztywną pianę z białek, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
5. Ułóż na blaszce biszkopty i wylej na nie masę.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni i od razu włóż ciasto. Niech powoli sobie rośnie w nagrzewającym się piekarniku. Piecz ok. godziny. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw sernik w środku, aż piekarnik wystygnie. Dopiero wtedy wyjmij ciasto. Dzięki temu opadnie ono równomiernie.
7. Nie krój ciasta od razu po wyjęciu w piekarnika, ponieważ się rozpadnie. Najlepiej zjeść je dopiero na następny dzień lub odczekać kilka godzin.
8. Jeśli masz ochotę powiedzieć tego dnia zdrowemu odżywianiu - spadaj, polej sernik roztopioną czekoladą. Oczywiście zawsze możesz użyć gorzkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz